kynuté těsto

Kynuté těsto na cokoliv buchty,řepánky,karásky aj jiné koláče

1 kg hladké mouky
200 g cukr krupice
250 g másla ( používám heru a nebo se může dát 125 g hery a 125 g sádla ) 
4 ks žloutky
1 ks celé vejce
1 kávová lžička zarovnaná soli 
80g droždí ( 2 celé kostičky )
1/2 litru mléka 
3 lžíce solamylu
špetka mletého badianu 
rum od oka ( asi tak 150ml ) 
 suché suroviny smícháme v míse, uděláme si tam důlek v kterém necháme vzkypět kvásek, pak přidáme žloutky,vejce, rozehřáté máslo,rum a mléko a vše vymícháme v hladké těsto, nesmí být tuhé , spíše polotuhé. Necháme pod utěrkou vykynout a pak zpracujem na koláče,buchty,řepánky,prostě podle chuti ;-)
peču na 160°C a délka podle druhu ,který je udělaný 

 

ŘEPÁNKY 

na řepánky použijem těsto  výše napsané a použijem náplň 
oloupanou a doměka uvařenou cukrovou řepu necháme schladnout a nastrouháme na jemném struhadle 
dáme do mísy a přidáme mletý mák , a trochu badiánu - vše zamícháme dohromady a plníme do těsta jako buchty , a čím více náplně tím jsou lepší ;-) 
dáme na plech vyložený papírem a nepotíráme ničím - pečou se zhruba 20 minut na 160°C po upečení se hned potřou rozehřátým máslem s rumem , to je proto,aby zůstaly krásně vláčné 
takže všem přeji hodně zdaru při práci a následně dobrou chut při konzumaci ;-) 
případné dotazy odpovím všem ;-)